01 Strandsstrand Veenendaal 01
STROINK ENSCHEDE 02
Sociale duurzaamheid
Wat is sociale duurzaamheid

Sociale duurzaamheid krijgt een steeds belangrijkere plek in (stads)centrumgebieden. Het omvat essentiële waarden zoals toegankelijkheid,  gemeenschapszin en sociale inclusie, elementen die bijdragen aan een hechte sociale cohesie.
De vastgoedsector heeft hierin een cruciale rol. De Alliantie Sociale Duurzaamheid en DGBC hebben leidende principes ontwikkeld die flexibel kunnen worden toegepast op verschillende locaties. Recent onderzoek van Janssen et al. (2021) bevestigt dat sociale duurzaamheid een steeds concretere positie inneemt in stedelijke planning. Vanuit onze ESG-commissie hebben we deze inzichten gebundeld in tien aspecten, verdeeld over twee hoofdcategorieën:

  • Fysieke aspecten: de gebouwde omgeving die mensen samenbrengt

  • Sociaal-maatschappelijke aspecten: de menselijke interacties die gemeenschappen vormen

Matrix sociale aspecten en actoren

Klik op bovenstaand overzicht om te vergroten

Waarom Sociale Duurzaamheid?

Waarom sociale duurzaamheid? Hoewel duurzaamheid een veelomvattend thema is met ecologische, sociale en bestuurlijke dimensies, kiezen wij bij Kern bewust voor de focus op sociale duurzaamheid. Want het versterken van gemeenschappen, het bevorderen van inclusiviteit en het verhogen van de leefkwaliteit in onze kernen vormt de sleutel tot vitale (stads)centrumgebieden. De ESG-commissie van Kern bundelt kennis en ervaring op dit gebied, deelt deze met onze leden en verspreidt waardevolle initiatieven.

Aspecten van Sociale Duurzaamheid

1) Fysieke aspecten. Op basis van de Fysieke-voorzieningen-benadering: Focus op de gebouwde omgeving en haar invloed op leefbaarheid:

  • Multifunctionaliteit
  • Publieke voorzieningen
  • Verblijfswaarde
  • Betaalbaar & passend wonen
  • Duurzame mobiliteit

2) Sociaal-maatschappelijke aspecten. Op basis van de Capability-benadering: Hoe mensen daadwerkelijk gebruik kunnen maken van voorzieningen en zich thuis voelen in hun omgeving:

  • Gezondheid & welzijn
  • Veiligheid
  • Ontmoeting & interactie
  • Bottom-up
  • Identiteit.

Inspiratie Sociale Duurzaamheid

01 Strandsstrand Veenendaal 02

Stadsstrand Veenendaal

Het stadsstrand is een sociaal bottum-up initiatief, dat is omarmd door de plannen-makers en een hoogwaardige plek gekregen heeft in de afbouw van het centrum van Veenendaal. Een project waarin duurzaamheid zichtbaar is.

STROINK ENSCHEDE 03

Winkelcentrum Het Stroink - Enschede

De verbouwing en verduur- zaming van het jaren ’70 winkelcentrum Het Stroink toont hoe een oud en versleten centrum gerevitaliseerd kan worden naar een nieuw winkelcentrum waarin sociale duurzaamheid een plek heeft gekregen.

Jouw project hier?

Neem contact op met de ESG-commissie via info@kern.nl

Bronnen;

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Onze leden blijven op de hoogte via onze online community. Ook niet-leden bieden we graag een mogelijkheid om onze nieuwsberichten te volgen. Interesse? Meld je dan hieronder aan!

Kern voorziet in brede kennis over centrumgebieden met alle daarbij behorende functies waaronder retail. Voorts biedt Kern exclusieve netwerkmogelijkheden voor ontwikkelaars en gebruikers van kernen, en publieke organisaties als gemeentes, door middel van inhoudelijke sessies, publicaties, locatiebezoeken en buitenlandse reizen, vóór en dóór leden.

Adres

Het Retailhuis
Arnhemse Bovenweg 100
3708 AG Zeist

Copyright © 2023 | Kern - Alle rechten voorbehouden | Design: Buro Toob Young Creatives