1

Projectbezoek Haarlem Schalkwijk ism Platform 31

7 oktober 2022

Het winkelcentrum is een goed voorbeeld van een gebied in transformatie waar naast de winkel- en voorzieningefunctie nu ook ruimte komt om te wonen, te werken, en voor sociaal-culturele voorzieningen.

De herontwikkeling van het centrum van Schalkwijk is in volle gang. Het verouderde, monofunctionele winkelcentrum transformeert stap voor stap van buiten naar binnen tot een multifunctioneel en hoogstedelijk stadsdeelcentrum voor Schalkwijk.

Tekst gaat verder onder foto

4

De bovenverdieping van het vroegere V&D warenhuis deed dienst als collegezaal waar Michiel Kaldenhoven (Gemeente Haarlem) vanuit het perspectief van de gemeente de geschiedenis van Haarlem-Schalkwijk en de aanzet tot het komen tot een vergaande herontwikkeling presenteerde. De eerste plannen voor de transformatie van Schalkwijk komen uit 1993. Doelstelling is altijd geweest om tot een multifunctioneel gebied te komen. Ten tijde van de financiele crisis en de daaropvolgende recessie ruim 10 jaar geleden was al een start gemaakt met de herontwikkeling. Die is toen abrupt gestopt. Het proces werd na de recessie weer opgepakt. Vervolgens vertelde Albert Hoogland (MVGM) over de historie en de stand van zaken van de transformatie van Schalkwijk. Albert ging dieper in op het strategische proces om de ongeveer 60 verschillende eigenaren in het project mee te krijgen voor de noodzakelijke herontwikkeling. Ward Frielink (DTNP) sprak over denkstappen die zijn gezet om te komen tot de functioneel-ruimtelijke opzet van het nieuwe centrum, de opgaven en kansen voor Schalkwijk. Hij plaatste dit in een breder perspectief van de opgave van winkelgebieden in Nederland in zijn algemeenheid.

Tekst gaat verder onder foto

3

Vervolgens zijn we in groepen door het oude en het nieuwe winkelgebied geleid. 

Bij het bezoek was de ontwikkeling van het eerste grote project met woningen, twee supermarkten, winkels, een bioscoop en een parkeergarage inmiddels gereed. Na deze eerste fase vindt vervolgens in elk geval de transformatie van het zuidelijke deel van het winkelcentrum plaats. Hier is ruimte voor meer dan 1.000 woningen, 5.000 m2 commerciële ruimte en maatschappelijke functies.

Ondanks dat de schop de grond in is gegaan en de eerste resultaten zichtbaar zijn, is er nog een lange weg te gaan. De herontwikkeling van Schalkwijk is daarmee een goed voorbeeld van de complexiteit waar veel gebieden in Nederland mee te maken hebben. voor staan.

6

9

7

8

Terug naar blog

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Onze leden blijven op de hoogte via onze online community. Ook niet-leden bieden we graag een mogelijkheid om onze nieuwsberichten te volgen. Interesse? Meld je dan hieronder aan!

Kern voorziet in brede kennis over centrumgebieden met alle daarbij behorende functies waaronder retail. Voorts biedt Kern exclusieve netwerkmogelijkheden voor ontwikkelaars en gebruikers van kernen, en publieke organisaties als gemeentes, door middel van inhoudelijke sessies, publicaties, locatiebezoeken en buitenlandse reizen, vóór en dóór leden.

Adres

Creative Valley CS
Unit 2.12
Stationsplein 32
3511 ED Utrecht

Copyright © 2023 | Kern - Alle rechten voorbehouden | Design: Buro Toob Young Creatives