1657038756699

Met Kern in Helsinki - Finland

Helsinki, 30 juni-1 juli 2022

Met Kern op reis geweest naar de Finse hoofdstad Helsinki. Anderhalve dag met een gemotiveerde groep professionals en fraai zomerweer inspiratie opdoen over hoe men in Finland omgaat met centrumgebieden. Achtereenvolgens een kijkje genomen in Espoo bij Iso Omena en Lippulaiva als vitale centrumgebieden in de voorstad, en in Pasila bij Mall of Tripla, het hart van de Finse Zuidas. En uiteraard uitgebreid in de binnenstad waar fraaie straten en pleinen aan elkaar worden geknoopt door warenhuizen, winkelcentra, en passages. Fantastisch te zien hoe men in Finland planning van stedelijke ontwikkeling en infrastructuur als een zaak van lange termijn beschouwt gebaseerd op een consistente visie.

Iso Omena was één van de centrumlocaties in Helsinki bezocht door Kern. Gelegen in Espoo en ontworpen door Mauri Tommila met als motto ‘als een kleine stad’, is iso Omena niet zomaar een winkelcentrum maar feitelijk een stadscentrum. Met twee uitbreidingen in 2010 en in 2017, bevat Iso Omena  nu ook diensten als het stadskantoor van Espoo, de stadsbibliotheek, en een variëteit aan medische en culturele voorzieningen. De publieke en maatschappelijke diensten fungeren daadwerkelijk als trekker voor Iso Omena. Met in totaal ruim 85.000 m2 verhuurbaar oppervlakte is Iso Omena niet alleen een plek om te winkelen. Het is vooral een ontmoetingsplek om vrije tijd door te brengen en om uit te gaan. Daarnaast, veel mensen werken in de kantoren van Iso Omena of wonen in één van de woonblokken. Met andere woorden, een stadcentrum met alle functies die daarbij horen. Het openbaar vervoer met een metro station en busstation voor lokaal vervoer is naadloos geïntegreerd met een optimaal comfort voor de bewoners en de bezoekers. Daarom logisch dat Iso Omena door de NCSC Nordic Council Shopping Centres werd bevestigd als het beste winkelcentrum in Finland in 2018 en het beste winkelcentrum van de Nordics in 2019.

Een bezoek aan Lippulaiva was één van de hoogtepunten van de Kern-studietour naar Helsinki. Dit wijkcentrum, geopend in april 2022 op de plek van het vroegere winkelcentrum Lippulaiva is een echt hart van de wijk, waar mensen elkaar ontmoeten en boodschappen doen, maar waar ook wordt gewerkt en gewoond. Naast de gebruikelijke anchors op wijklocaties als de supermarkten K-Supermarket, Prisma en Lidl, Tokmanni voor huishoudelijke artikelen en de Alko staatsslijterij zijn de de bibliotheek, de kinderopvang en het medisch centrum echte anchors. Dit alles geflankeerd door een goede keuze aan cafés en restaurants. Het geheel heeft een totale verhuurbare oppervlakte van 44,000 m2, exclusief ongeveer 275 woningen. Een integrale aansluiting met het lokale busstation en de koppeling aan het metrostation dat in 2023 zal openen maken van Lippulaiva een echte hub voor de wijk.

Ook een bezoek gebracht aan Tripla in Pasila. Feitelijk zo ongeveer een combinatioe van de Zuidas en de the Mall. Fraaie bestemming en nieuw zakencentrum op nog geen 10 minuten trein van Helsinki Centraal. Tripla staat niet alleen voor retail, maar ook vrije tijd en diensten. Een Sokos hotel is een van de anchors. De aansluiting op het station Pasila is naadloos. Er is hier deels gebouwd voor de toekomst, met circa 20.000 nieuwe woningen gepland in het nabije verzorgingsgebied.

En de binnenstad van Helsinki is de moeite waard. Met luxury en aspirational retail vooral aan de Esplanadi en de mainstream bewinkeling in de Aleksanderinkatu. Het warenhuis Stockmann behoort met 90.000 m2 tot de grootste warenhuizen in Europa, en was tot de komst van shopping centres het winkeladres voor geheel Finland. Verschillende binnenstedelijke wimkelcentra zoals Forum, City Center en Kamppi maken het hedendaagse landschap compleet. Vooral Kamppi, met een geintegreerd bus- en metrostation, is een druk bezocht winkelcentrum. Het food court en de conceptstore van Muji zijn bijzondere blikvangers.

16570387568431657038756557165714305839016570387565541657436322219

Terug naar blog

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Onze leden blijven op de hoogte via onze online community. Ook niet-leden bieden we graag een mogelijkheid om onze nieuwsberichten te volgen. Interesse? Meld je dan hieronder aan!

Kern voorziet in brede kennis over centrumgebieden met alle daarbij behorende functies waaronder retail. Voorts biedt Kern exclusieve netwerkmogelijkheden voor ontwikkelaars en gebruikers van kernen, en publieke organisaties als gemeentes, door middel van inhoudelijke sessies, publicaties, locatiebezoeken en buitenlandse reizen, vóór en dóór leden.

Adres

Creative Valley CS
Unit 2.12
Stationsplein 32
3511 ED Utrecht

Copyright © 2023 | Kern - Alle rechten voorbehouden | Design: Buro Toob Young Creatives